duminică, 24 februarie 2013

Ciorbă de perișoare sau „de bobițe” cum spuneam eu când eram copil...


Ingrediente:
  • 500g carne tocata de porc
  • 100 g orez
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou crud
  • 100 ml bulion
  • 1 morcov
  • 1 pastranac
  • o jumatate de telina
  • 1 ceapa
  • sare (aprox. 1 lingurita)
  • piper (aprox. o jumatate de lingurita)
  • ulei pentru calit
  • patrunjel proaspat
Mod de prepare:
Curatam si spalam toate zarzavaturile de mai sus. Apoi le taiem dupa preferinta. Eu telina o tai doar in doua, nu ne place la gust, asa ca la sfarsit o scot afara... Curatam ceapa si o taiem marunt. 

Alegem orezul si il spalam. Carnea tocata o punem intr-un castron apoi adaugam orezul, uleiul si oul. Condimentam cu sare si piper dupa gust si amestecam, pana obtinem o compozitie omogena. Din compozitia rezultata formam perisoarele ca niste bile de marimea unor nuci. Mie mi-au iesit aproximativ 30 de „bobițe” noi așa le zicem. Umeziti mereu palmele.

Intr-o oala punem putin ulei, adaugam zarzavaturile si le lasam putin la calit, 2-3 minute. Adaugam apoi ceapa, bulionul, apa si sarea si lasam pe foc sa dea in clocot. Cand apa clocoteste, adaugam rand pe rand perisoarele si lasam la fiert aproximativ 30 – 35 minute.

Cand ciorba este fiarta, o dregem cu iaurt sau smântănă (eu folosesc iaurt) si adaugam patrunjelul tocat foarte marunt sau alta verdeata, dupa gustul vostru... 

Va doresc spor la treaba si pofta buna!

PS Din această rețetă nouă (o familie cu 5 membri) ne ajunge să mâncăm 3 zile.

Niciun comentariu: